Wie ben ik /
Identiteit

Identiteit – Wie ben ik?

Een man vroeg eens aan een kleine jongen: Wat wil jij later worden? Het jongetje gaf als antwoord: Ik ben al Patrick. Voor de jongen was het geen vraag. Voor de man werd het een levensles.

Wie ben jij ?

Spelen in jouw hoofd op deze vraag een aantal antwoorden tegelijk af? Of blijf je het antwoord schuldig omdat je het eigenlijk niet zo goed weet. Wie ben ik eigenlijk? Het kan een zoektocht zijn om deze vraag beantwoord te krijgen.

Om een antwoord te krijgen ga je vaak nadenken over wat jij allemaal kan. Of over welke rol jij vervult in jouw leven. Wie jij bent in verhouding tot anderen. Het blijft dan voor jou de vraag: Is dit nu echt wat ik ben? Is dit nu wat ik wil? In het opgroeien naar volwassenheid ontstaat verwarring op deze vraag.

Ontstaan van gedragscodes

In het gezin waarin je opgroeit krijg je reactie op jouw gedrag. Op jouw uiten van emoties. Je gaat gewenst gedrag vertonen om liefde en waardering te ontvangen. Conditioneringen ontstaan en jouw zelfbeeld verandert. Als kind zal je er alles aan doen om je eigen veiligheid te kunnen waarborgen. Je kan nog niet voor jezelf zorgen en je bent afhankelijk van je ouders en familieleden.

Gedragscodes ontstaan en voor jou is dat heel normaal. Zo ziet de wereld eruit. Totdat jouw wereld groter wordt en jij ontdekt dat het ook anders kan. Er ontstaat verwarring.

Op de vraag wat wil jij later worden is het heel normaal dat jij in de puberteit daar nog geen antwoord op hebt. De wereld ligt nog voor je open. Belangrijke keuzes moeten worden gemaakt.

De verantwoordelijkheid neemt toe.

Het zicht op wie ben ik en wat verlang ik neemt af. Je ontwikkelt door je relaties. Ook daarin speelt de identiteitsvraag op. Wie ben ik in verhouding tot de ander? In verhouding tot mijn partner?

Hoe blijf ik daarin dicht bij mijzelf? Je hebt een baan. Je vraagt je af: Is dit wat ik wilde? Past dit bij mij? Hoe kan ik bij mijzelf blijven en mij toch laten zien in mijn werk?

Als je de leeftijd hebt om niet meer te hoeven werken vraag je jezelf af: Wat zegt dit over mijn identiteit? Hoe voel ik mij over mijzelf nu mijn rol is weggevallen? Zo kan in verschillende leeftijdsfasen deze vraag over jouw identiteit opspelen.

Jouw identiteit

Als jij in contact staat met jouw diepste zelf ervaar je jouw identiteit in wie jij bent. Los van wat jij kan en welke rol jij hebt te vervullen.

Jouw keuzes stem je af op wie jij bent. Op wat jij ten diepste verlangt. Je voelt je evenwichtig. Wanneer jij uit je evenwicht raakt kun jij dit herstellen door op jouw identiteit terug te vallen. Je stelt jezelf de vraag: Is dit wie ik ben? Is dit wat bij mij past? Is dit wat ik verlang?

Welke behoefte ligt er onder mijn emotie die ik nu voel? Zo stem je af op jouw identiteit.

Kun jij jouw identiteit weer vinden in authenticiteit? Dus geen valse (geconditioneerde) identiteit maar de echte? Jazeker! Jij kan door bewustwording en inzichten jouw conditioneringen ontmantelen. Je gaat inzien wanneer jouw conditionering opspeelt. Je ontdekt welk onbewust gedrag jij inzet. Welke emoties een rol spelen in jouw gedrag. Welke behoefte daaronder ligt.

Je gaat weer leven vanuit jouw ware identiteit en diepste verlangens. Jouw intuïtie verteld jou wat wel en niet goed voor jou is. Je komt in evenwicht. Innerlijke rust en balans vind jij in jouw ware identiteit. Je bent al… (vul je naam maar in)

Als coach ondersteun ik jou in deze zoektocht

Als coach ondersteun ik jou in deze zoektocht door vragen te stellen die jou tot inzicht brengen. Mijn luistervaardigheden, mijn nieuwsgierigheid naar jouw ware identiteit, mijn intuïtie zorgen ervoor dat ik vragen kan stellen die jouw diepere kern raken. De antwoorden zitten in jou zonder dat jij je daarvan bewust bent. Jij krijgt vanuit jouw eigen antwoorden inzicht in jezelf.

Voor het ontdekken van jouw ware identiteit heb ik een eigen methodiek model ontwikkeld. In deze methode zul jij ontdekken wie jij was als kind. Waar en hoe jouw verwarring is ontstaan. Wat jij nodig hebt om met je ware identiteit weer in contact te staan.

Ga jij de uitdaging aan?

Het wordt een mooie ontdekkingsreis. Op naar zicht op jouw identiteit.

Contact

Locatie

Zevenhuizen (ZH)