Wat wil ik /
Grenzen stellen

Wanneer ja zeggen geen bewuste keuze meer is

Wat brengt jou uit je evenwicht? Zeg jij vaak ja op een verzoek terwijl je diep van binnen liever nee zou zeggen? Herken je dat? Je hebt al ja gezegd voordat je überhaupt ging nadenken of je het wel echt wilde. Of het wel goed voor je was. Achteraf vraag je jezelf af: “Waarom doe ik dit eigenlijk”?

Onbewust spelen in dit soort momenten de nodige interne processen bij jou af. Veelal ben je er niet eens van bewust. Daarom heb je al ja gezegd voordat je het zelf weet. Niets vreemds aan maar wel hinderlijk. Vooral als je merkt dat jouw energie weglekt…

Je baas of je collega vraagt je nog even dit af te maken omdat het belangrijk is. Je partner heeft het druk en de zorg van je kinderen laat hij nu even aan jou over. Je kinderen, klein of groot, hebben je hoe dan ook NU nodig. Je vrienden zijn belangrijk voor je. Je wilt er voor ze zijn. Maatschappelijk wil jij ook je steentje bijdragen.

Voel jij de druk in je hoofd stijgen? De vraag “wat wil ik” wordt een ingewikkelde vraag, Je komt er niet meer uit. En zeg nou zelf…klinkt deze vraag niet ook een tikkeltje egoïstisch?

Contact met jezelf

Als je te lang doorgaat, met ja zeggen zonder dat het jouw bewuste keuze is,  verlies je het contact met jezelf. Je geeft geen gehoor meer aan jouw behoeften en verlangens. Steeds is er wel iets wat nu belangrijker lijkt dan jouw eigen verlangens en behoeften. Je voelt ze wel maar ze moeten steeds even wachten. Je mist doel en richting in je leven. Onvrede komt ervoor in de plaats.

Dat is niet wat je wil. Je zoekt naar evenwicht en regie in jouw situatie. Het goede nieuws is: Jij mag gezien en gehoord worden! Door jezelf en de ander. De ander? Hoe gaat die mij dan hierin zien?

Dat is best simpel. Als jij jezelf gaat zien en horen dan doet de ander dat vervolgens ook. Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar de ander heeft jouw grenzen nodig om te weten hoever hij met jou kan gaan.

Stel jij loopt in een weiland

Stel jij loopt in een prachtig weiland en nergens is een hek te bekennen. Dan loop je door toch?

Je loopt verder en dan kom je toch een hek tegen. Je weet daar is de grens. Je kan niet verder gaan. Dat voelt best veilig, want je weet niet wat er achter het hek ligt. Het hek beschermt de grond achter het hek, maar het beschermt ook jou. Het hek heeft een duidelijke boodschap. Tot hier is het goed voor jou en mij. In dit voorbeeld zal het duidelijk voor je zijn waar de grens ligt. Wat maakt het dan zo lastig in de praktijk?

Het is niet de situatie zelf die ingewikkeld is, maar de manier waarop je ernaar kijkt. Je gaat nadenken waarom dat hek daar nu staat. Of je oordeelt dat het hek er helemaal niet had mogen staan. Dat verandert de situatie totaal. Je kijkt er anders naar en je voelt je ineens ook heel anders.

Interne processen zichtbaar maken

Het is een begrijpelijke reactie, maar zoals je hebt gemerkt is het beperkend voor jou. Je ervaart geen keuzemogelijkheden meer.

  • Hoe kan je anders leren kijken naar een situatie?
  • Hoe kan je leren ja te zeggen vanuit een bewuste keuze?
  • Hoe kom je tot een nieuw evenwicht in jouw energielevel?

In het coachtraject worden interne processen die in jouw afspelen zichtbaar. Je wordt bewust van jouw manier van denken en handelen. Onbewust gedrag leer je doorzien.

Je gaat contact maken met jouw diepere verlangens en behoeften. Je ontdekt wat jou in de weg staat, zodat je door jezelf weer gezien en gehoord kunt worden. Door de regie over jouw leven terug te pakken ben jij weer trouw aan jezelf.

Ga op ontdekkingsreis met jezelf!

Op weg naar een hersteld en nieuw evenwicht.

Contact

Locatie

Zevenhuizen (ZH)